Obilježavanje 80. godišnjice smrti Ivana Nepomuka Jemeršića, Zmaja od slobodne Hrvatske, Grubišno Polje, 7. prosinca 2018.

U prostoru Osnovne škole I. N. Jemeršića u Grubišnom Polju u nazočnosti gradonačelnika Zlatka Mađeruha, građana, učenika osnovne i srednje škole, sestara iz Samostana sv. Vinka Paulskog te zmajske braće obilježena je 80. godišnjica smrti 7. prosinca 2018. zmajskog brata, Zmaja od slobodne Hrvatske Ivana Nepomuka Jemeršića, dugogodišnjeg grubišnopoljskog župnika koji je cijeli svoj svećenički vijek proveo u ovdašnjoj Župi sv. Josipa (1887.–1938.).

Družba “Braća Hrvatskog Zmaja” – Zmajski stol Bjelovar u suradnji s Osnovnom školom I. N. Jemeršića Grubišno Polje, Srednjom školom B. Kašića, Gradskom knjižnicom M. Lovraka i Župom sv. Josipa priredio je kraći kolokvij o Jemeršiću na kojemu su predavali Vjenceslav Herout, Zmaj Ilovski i Ilija Pejić, Zmaj od Česme. Na groblju je izaslanstvo položilo vijenac na Jemeršićev grob i tom prigodom vjeroučitelj Duško Jelaš nazočne je podsjetio na njegove doprinose ovome kraju.

Ivan Nep. Jemeršić je podrijetlom iz Hrvatskog zagorja (Martinišće kraj Velikog Trgovišta, 17.4.1864.), studij teologije završio je u Zagrebu, kapelan je postao 1887. u Grubišnom Polju, župnik 1891. Došavši u viševjersku (katolici, pravoslavci, protestanti…) i višenacionalnu sredinu (Hrvati, Srbi, Česi, Mađari…) u Grubišno Polje, krajem 19. stoljeća u doba vladavine bana mađarona Khuena Hedrevaryja, poliglot Jemeršić je kao gorljivi pravaš zastupao pravo Hrvatske na samostalnost u kulturnom, gospodarskom, političkom i svakom drugom smislu. Pritom je uvijek naglašavao suživot Hrvata s drugima, poštivanje vjerske i nacionalne posebnosti. Neiscrpnom energijom uz brojne dušobrižničke svećeničke obveze velike župe s raštrkanim naseljima povezanim neprohodnim blatnim putovima uspio se baviti pčelarstvom, osnivanjem zadruga kako bi pomogao seljacima, književnim i publicističkim radom, a u dva mandata (1908. i 1910.) bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Tako je postao pučki tribun poznat diljem Hrvatske, prosvjetitelj puka ovoga kraja s neizmjernom vjerom u moć prosvjete kojom je moguće osvijestiti narod kako bi se zajedništvom izvukao iz duhovne učmalosti i gospodarske zaostalosti. Naslovi njegovih knjiga rječito govore o vizijama preporoda tadašnje Hrvatske: Majka u radu za Boga i Hrvatsku (1894.), Bog i Hrvatska (1896.), Hrvatski narod: knjiga za pouku hrvatskom seljaku i prijateljem našeg naroda (1898.), Iz života za život (1898.), Kopnom i morem na Plitvička jezera (1904.), Bez slobode: moji uznički doživljaji i uspomene iz crnih dana 1903. (1906.), Moje stanovište (1908.), Govori zastupnika hrvatskog naroda Ivana Nep. Jemeršića… (1910.), Hrvati u Lurdu… (1909.), Hrvati u Rimu… (1913.). Vilu “Moj mir”, kuću koju je izgradio novcem od prodaje svojih knjiga, ostavio je sestrama milosrdnicama sv. Vinka Paulskog. U tom samostanu sestre i danas žive i djeluju. U samostanu je i Jemeršićeva spomen-soba, njegova knjižnica, bogata prepiska s brojnim hrvatskim velikanima.

Ilija Pejić, Zmaj od Česme