Održano Jurjevsko sijelo Glavnoga zbora Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Zagreb, 27. travnja 2019.

 

U subotu, 27.4.2019. održano je Jurjevsko sijelo Glavnoga zbora Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja. Sijelo je započelo sv. Misom u crkvi sv. Marka koju je predslavio Meštar kapelan fra Tomislav Glavnik OFMConv, Zmaj Svetoduški.

Sijelo je nastavljeno u Kuli nad Kamenitim vratima čitanjem proslova Velikoga meštra, Nevia Šetića Zmaja od Istre. Nakon proslova slijedila su izvješća ostalih članova Meštarskoga zbora kako je to uobičajeno na Jurjevskom sijelu. U radnom dijelu Jurjevskog sijela okupljena braća i sestre velikom većinom glasova potvrdila su kooptiranje u Meštarski zbor Zmaja Svetoduškog za Meštra kapelana kao i izbor Zmaja Zelingradskog, Zdravka Valentakovića za člana Kapitula Zlatnog Zmaja.

Nakon dugo vremena, a zahvaljujući požrtvovnom radu tijekom protekle godine Zmajskog heraldičkog ureda na čelu s Pročelnikom ureda Mislavom Grgićem, Zmajem Strossmayerskim i zamjenikom Pročelnika Željkom Heimerom, Zmajem od Mesničkih vrata svečano su podijeljene grbovnice redovitoj braći te je naša Družba bogatija za nove nositelje osobnog zmajskog grba. Vjerujemo da će ovako novo uspostavljeni Zmajski heraldički ured potaknuti i druge redovite članove da pristupe procesu i izradi svoga zmajskog grba. Jurjevsko sijelo završilo je tradicionalnim zmajskim i bratskim domjenkom i druženjem.