Održano predstavljanje i projekcija filma „Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata“, Zagreb, 26. siječnja 2022.

U organizaciji Umjetničke sekcije Družbe održano je predstavljanje filma ZAGREBAČKA GOSPA OD KAMENITIH VRATA. Film su uvodno predstavili Pročelnik Umjetničke sekcije Zmaj Brački II. Josip degl’ Ivellio i autorica dr. sc. Hrvojska Mihanović Salopek.

Znanstveno obrazovni film Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Zagrebu te predstavlja kulturološki putopis kroz najstarija i najljepša zagrebačka svetišta: crkva Majke Božje Remetske, kapela Majke Božje anđeoske u Markuševcu, Kraljica Hrvata na Sljemenu, Pohod BDM u Čučerju, Sveta Marija na Dolcu, crkva Sv. Franje Asiškog, Sv. Marko, Sv. Katarina, kapela Majke Božje žalosne, Sv. Ivan Krstitelj, Uznesenje Marijino u Stenjevcu, Sv. Barbara, Kraljica svete krunice, Uznesenje Marijino u Brezovici, Sv. Vinko, Uznesenje Marijino u Resniku, Sveta Mati Slobode, Bezgrješno Srce Marijino, Marija Pomoćnica, katedrala Uznesenja Marijina, svetište Majke Božje od Kamenitih vrata i dr.

U filmu su prezentirane vrijedne Gospine slike, kao i kipovi pohranjeni u zagrebačkim muzejima (Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Strossmayerova galerija starih majstora, Mimara i dr.). Posebna pozornost pridata je raritetnim knjigama i rukopisima sačuvanim u Metropolitani, NSK i Muzeju grada Zagreba te deklamaciji starih stihova. Upoznajemo i sakralnu muzičku baštinu u interpretaciji zagrebačkih glazbenika i crkvenih i drugih zborova (Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i dr.).

Ovaj film sažetog presjeka marijanske baštine Zagreba nastao je nakon potresa u ožujku 2020., a ujedno je poticaj institucijama i kulturnoj javnosti da se svi zajedno založimo za temeljitu restauraciju oštećenih kulturnih spomenika. Film Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata (Marijanska baština Zagreba) 12. je film u sklopu projekta „Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine“.

Film je realiziran pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i
Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije

Voditeljica projekta, scenaristica i redateljica: dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek
Produkcija: Centar za kulturu Novi Zagreb, 2020. god.
Producent: Branko Marić, ravnatelj Centra za kulturu Novi Zagreb
Sporazumna suradnja: Muzej grada Zagreba, muzejski savjetnik Vinko Ivić, v.d. ravnatelja MGZ-a
Snimatelji: Dean Ganza, Krešimir Lasić, Jakov Gaćina
Montažeri: Borna Buljević, Krešimir Lasić
Montaža: Studio Buljević, Studio Radio Marija

Film je nastao uz financijsku potporu Grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije