Osnutak i povijest Zmajskog stola Krapina

Zmajski stol Krapina utemeljen je odlukom Meštarskog zbora Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” 13. rujna 1995. godine. Nakon osnivanja Stol je prvo djelovao u dvoru Bedekovčina Donja u domu Želimira Drakulića, zatim u prostorijama svetišta Majke Božje Bistričke kod tadašnjeg rektora msgr. Lovre Cindorija te nakon toga u kuriji Škaričevo. Sadašnje je sjedište Stola gradina Ščrbinec, dom Vidislava Kiša Šaulovečkog.

U Zmajskom stolu Krapina djeluju slijedeća Zmajska Braća:

 • Vidislav pl. Kiš Šaulovečki, Zmaj Ščrbinečki, dipl. iur., odvjetnik, sadašnji pročelnik Stola
 • msgr. Lovro Cindori, Zmaj od Crne Majke Božje Bistričke, dipl. teolog, kanonik Prvostolnog kaptola Zagrebačkog, član Kapitula Zlatnog Zmaja
 • Želimir Hitrec, Zmaj Krapinski IV., dipl. ing. građ.
 • Nenad Juranić, Zmaj Klanječki III., dr. med., spec. dermatovenerolog
 • msgr. Dragutin Komorčec, Zmaj Stupnički, dipl. teolog
 • Josip Komorčec, Zmaj Komorski II., dipl. teolog
 • Željko Kropf, Zmaj od Viljaka, akademski slikar, prof., zamjenik pročelnika Stola
 • prim. dr. sc. Cvjetko Lež, Zmaj Starozabočki, dr.med., spec. patolog
 • Goran Tursan, Zmaj Sutlanski, poduzetnik
 • Zdravko pl. Valentaković, Zmaj Zelingradski, prof., Areopagit
 • Darko Varga, Zmaj Juraj Zlatarski, elektroničar specijalist, kipar, tajnik Stola

S nama više nisu časna i draga Zmajska Braća:

 • Želimir pl. Drakulić, Zmaj Mrsinjgradski, prvi pročelnik Stola
 • Nikola pl. Jelačić Bužimski, Zmaj Zagorski V.
 • Josip Štimac, Zmaj Taborgradski, prof.
 • Stjepan Škof, Zmaj Zlatarski, prof., tajnik Stola

Zmajska Braća, koja su bila ili jesu članovi Zmajskog stola Krapina, imaju velike zasluge u obnovi Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” kao članovi Poticajnog kruga iz travnja 1990. godine i kao članovi Obnoviteljskog odbora i skupštine od lipnja 1990. godine. Spomenuti Poticajni krug djelovao je u dvoru Bedekovčina Donja u domu Želimira Drakulića, a među istaknutim članovima bili su: Želimir Drakulić Mrsinjgradski, Vidislav Kiš Šaulovečki, Josip Komorčec, Nikola Jelačić Bužimski i Josip Štimac.

Od svoga osnutka do kraja 2014. godine Zmajski stol Krapina realizirao je više programa u okviru cjelokupnog djelovanja Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” i to u očuvanju sjećanja na ljude i djela koja su u kulturi i cjelokupnom životu hrvatskoga naroda dali svoj veliki doprinos.

Nabrojit ćemo samo neke od ostvarenih programa:

 1. Spomen ploča na dvoru Bedekovčina Donja postavljena povodom 5. obljetnice Inicijative za obnovu Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”.
 2. Spomen poprsje Đuri Prejcu ml. kod Osnovne škole Desinić u kojoj je ovaj poznati djelatnik radio na području glazbe i kazališta.
 3. Obnova nadgrobnog spomenika pjesnika Lavoslava Vukelića u Sv. Križu Začretju uz veliku pomoć istoimene općine.
 4. Spomen poprsje Dragutina Gorjanovića Krambergera u Krapini kod novog Muzeja krapinskog pračovjeka poznatog u cijeloj Europi.
 5. Skulptura Sv. Ivana Krstitelja u crkvi na otvorenom u Mariji Bistrici za koju osobita zasluga pripada Zmaju od Crne Majke Božje Bistričke.
 6. Na inicijativu Cvjetka Leža, Zmaja Starozabočkog, a u organizaciji Lovre Cindorija, Zmaja od Crne Majke Božje Bistričke, članovi Družbe od 2006. godine svake zadnje nedjelje u mjesecu listopadu hodočaste u svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.
 7. Spomen područje Hrvatskoj majci i obilježavanje Majčinog dana kod crkve Sveta Tri kralja u Velikoj Erpenji od osobitog je značaja za Družbu “Braća Hrvatskoga Zmaja” pa tako i za Zmajski stol Krapina. Posebno zahvaljujemo prof. dr. Juraju Kolariću, Zmaju Hrašćanskom od Sv. Jurja u Trnju i župniku Ivanu Režeku.
 8. Spomen ploča Ksaveru Šandoru Gjalskom u osnovnoj školi u Zaboku koja nosi ime ovog značajnog pisca. Ksaver Šandor Gjalski (Ljubo Babić) bio je član Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” pod zmajskim imenom Zmaj Gredički.
 9. Spomen bista velikom hrvatskom pjesniku Dragutinu Damjaniću u samom središtu grada Sv. Ivan Zelina.

U svojih gotovo 20 godina rada Zmajski stol Krapina, a nekada i samostalno njegovi članovi, osim svih već navedenih programa potaknuli su i organizirali više predavanja, izložbi, promocija knjiga i slično. Godine su prohujale u lijepom druženju i plodnom radu, a ovdje ćemo spomenuti samo neka događanja iz tog razdoblja:

 • Promocija dviju knjiga pjesma Zmaja Starozabočkog: Bijela ptica 2002. godine u Mariji Bistrici i Kreni prema meni 2009. godine u Zaboku
 • Izložba slika sakralnih motiva Zmaja od Viljaka 2002. godine u Mariji Bistrici
 • Predavanja Zmajske Braće iz naše Matice u Srednjoj školi Zlatar
 • Prodajna izložba slika Davorina Batinića, tadašnjeg pripravnika za člana Družbe, u Mariji Bistrici
 • Izložba starih satova koju je iz svoje zbirke organizirao u Sv. Ivanu Zelini Zmaj Zelingradski

Vrijedno je spomenuti da je u radu cijele Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” vidljiva stalna nazočnost članova Zmajskog stola Krapina, a posebno se ističu Zmaj od Crne Majke Božje Bistričke i Zmaj Zelingradski. U 2015-u je godinu Zmajski stol Krapina ušao s novim programima koje se nadamo ostvariti uz pomoć općina, gradova i županije kao i drugih dobrotvora te našeg Meštarskog Zbora. Među svim programima prioritet su nam spomen poprsje dr. Franje Tuđmana, Zmaja od Hrvatske, spomen poprsje Milutina Barača, Zmaja Paukovečkog i spomen ploča Stjepanu Vukovinskom, Zmaju Vuku.