Predstavljena nova izdanja poštanskih maraka Republike Hrvatske naslovljene „Hrvatske zastave“, Zagreb, 5. lipnja 2023.

U Kuli nad Kamenitim vratima 5. lipnja 2023. godine Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo (HGZD), Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ (DBHZ) i HP – Hrvatska pošta d. d. (HP) održali su u povodu Dana hrvatske zastave i 175. obljetnice prve hrvatske trobojnice u službenoj uporabi svečanost predstavlja ja novog izdanja poštanskih maraka Republike Hrvatske naslovljene „Hrvatske zastave“ koje je Hrvatska pošta pustila u promet upravo na taj dan.

HGZD predložilo je Povjerenstvu za izbor motiva te likovnih i grafičkih rješenja poštanskih maraka RH prije dvije godine izradu niza maraka u povodu 175. obljetnice trobojnice na Dan hrvatske zastave 2023. godine, a koji su 2018. godine na 170. obljetnicu zajednički proglasile četiri nacionalne institucije koje se brinu, svaka na svoj način za hrvatsku identitetsku baštinu: HGZD, DBHZ, Hrvatski institut za povijest (HIP) i Hrvatski povijesni muzej (HPM). Toga je nadnevka, 5. lipnja 1848. godine održana svečanost ustoličenja baruna Josipa Jelačića Bužimskog za hrvatskoga bana, kojom prilikom mu je kao simbol banske časti i vlasti uručena banska instalacijska zastava. Za razliku od ranijih takvih zastava, ova je po prvi puta bila u obliku trobojnice s državnim grbom Trojednice na jednoj, a grbom bana na drugoj strani. Hrvatska se trobojnica kao nacionalni simbol pojavila nekoliko mjeseci ranije te revolucionarne 1848. godine i ubrzo stakla popularnost. Službenom uporabom kao banska zastava trobojnica je postigla jasno priznanje i odonda postaje nezamjenjivi nacionalni simbol.

Povjerenstvo za izbor motiva odlučilo se za dvije marke, jednu koja će prikazati povijesnu bansku zastavu s primjerenom scenom iz toga doba i drugu s prikazom zastave Republike Hrvatske sa suvremenim scenom. Na javnom natječaju za oblikovanje maraka prema tih propozicija izabrano je rješenje dviju dizajnerica iz Samobora, Ariane Noršić i Maje Cipek. Marke su tiskane u arčićima od 8 maraka, uz njih je izdana i prigodna koverta prvog dana (FDC), a u uporabi je bio i prigodni žig prvog dana.

Na svečanom predstavljanju poštanskih maraka okupljenima se obratio Veliki meštar DBHZ-a prof. dr. sc. Mislav Grgić, koji se osvrnuo na svrhu i ciljeve Družbe i njezinu brigu o nacionalnim simbolima te na inicijativu četiriju institucija za uvrštenje Dana hrvatske zastava u službeni državni kalendar.

Akademkinja Željka Čorak, predsjednica Povjerenstva za izbor motiva te likovnih i grafičkih rješenja poštanskih maraka RH održala je inspirativno predavanje o značaju objave maraka s nacionalnim simbolima o ovoj obljetnici i o značaju maraka uopće za izgradnju nacionalne svijesti, ali i međunarodnog ugleda i brenda države. Na koncu, predsjednik HGZD-a, pukovnik doc. dr. sc. Željko Heimer, koji je ujedno i Meštar obredničara DBHZ-a te je stoga i moderirao ovu svečanost, podsjetio je na značaj trobojnice u suvremenoj hrvatskoj povijesti, na članove Zmajskog bratstva koji su bili znameniti heraldičari, a zmajsku braću koja su sudjelovala u izradi suvremenih simbola Republike Hrvatske 1990. godine. Podsjetio je i na hrvatske branitelje koji su svojom osobnom žrtvom potvrdili ove simbole i ukazao na zastave gardijskih brigada iz Domovinskog rata koje se čuvaju u Družbi, upravo iznad okupljenih auditorija. Zatim se zahvalio poimence svima koji su na različite načine pridonijeli izdavanju ovih maraka, organizaciji ove svečanosti i uopće inicijativi za uspostavu Dana hrvatske zastave.

Zmajsku dvoranu za ovu prigodu ukrasila je replika Jelačićeve instalacijska banske zastave iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja, koja je sudbonosne 1990. godine bila istaknuta više od godinu dana u Sabornici i bila svjedok sudbonosnih trenutaka nastanka suvremene i slobodne hrvatske države. HPM je za ovu prigodu prikazao i grafiku ulaska baruna Jelačića u Zagreb na svečanosti 1848. godine, koja je poslužila kao motiv na jednoj od maraka.

Hrvatska pošta pripremila je za uzvanike malu mapu s novo izdanim markama i prigodni letak s tehničkim detaljima i popratnim tekstom. Dvoranu je ukrasila i plakatom s važnim prikazom marke s Jelačićevom zastavom i uramljenim arčićima novih maraka. Osim toga, HP je osigurao marke Republike Hrvatske za malu filatelistički izložbu koja je upriličena u dvorani. Prikazane su marke državotvorne tematike na dvije „vitrine“, dopunjene filatelističkim objektima (putovala pisma) zmajske tematike koja je poklonio filatelist Zoran Vlahović te materijalima Hrvatskog saveza filatelista i njegovog predsjednika Julija Marasa, koji je i pripremio postav izložbe.

Hrvatski institut za povijest uzvanicima je pripremio prelije Proglasa i knjižicu Spomenice na obilježavanje 170. obljetnice, kojom je pokrenuta tradicija obilježavanja Dana hrvatske zastave 5. lipnja.

Sav taj bogati program okrunjen je nastupom Akademskog muškog zbora FER-a pod ravnanjem dirigenta Mo. Josipa degl’ Ivellio, Zmaja Bračkog II., koji je između govornika isprepleo niz domoljubnih i prigodnih skladbi, završivši maestralno izvedbom pjesme Marjane, Marjane kojemu se na koncu pridružila i publika u veselom, ali dostojanstvenom ozračju.

Skup je u zmajskoj tradiciji završio skromnim domjenkom kojeg je kao dobar domaćin priredila DBHZ. Jelo je blagoslovio delegat nadbiskupa Zagrebačkog, vlč. Tomislav Hačko, predstojnik Tiskovnog ureda Nadbiskupije. Uzvanici su se zadržali u ugodnoj atmosferi, pregledali izloške, komentirali, a vjerujemo i dobili inspiraciju za neke nove projekte i buduća događanja koja će slijediti.