Proslava 50 godina svećeničkog rada vlč. Josipa Jakovčića, Zmaja od Novigrada na Dobri, Ozalj, 21. lipnja 2020.

21. lipnja 2020. godine u župnoj crkvi sv. Vida u Ozlju, vlč. Josip Jakovčić, Zmaj od Novigrada na Dobri, župnik i dekan Ozaljsko-lipničkog dekanata, naš bivši Meštar kapelan, član Zlatnog Aeropaga, 20. godina član Zmajskog stola Karlovac, proslavio je svečanom misom svoj zlatni staž, 50 godina svog svećeničkog rada i 38. godina na mjestu župnika župe sv. Vida u Ozlju. Misno slavlje uz desetak nazočnih svećenika vodio je mons. Josip Mrzljak, koji je naglasio zasluge i kvalitete u radu našeg zmajskog brata. Još u doba komunizma kada je bio zabranjen rad Družbe, a tako i spomen na Zrinske i Frankopane, župnik Jakovčić, redovito je od početka svog svećeničkog rada u Ozlju, na dan 30. travnja svake godine služio misu zadušnicu za mučki stradale naše velikane.

Njegov je ogroman doprinos u obnovi i očuvanju pokretne i nepokretne sakralne baštine ozaljskog kraja (obnova crkve sv. Vida u Ozlju, crkve Svih Svetih u Trgu, kapele sv. Jelene u Zorkovcu, kapele sv. Ivana u Fratrovcu, grobne kapele sv. Florijana u Ozlju). Po projektu pokojnog akademskog kipara Josipa Poljana, našeg zmajskog brata koji je autor kipa blaženog Alojzija Stepinca u Krašiću, obnovljena je Lurdska kapela u crkvi sv. Vida, restaurirano crkveno posuđe, interijer, orgulje, slike u kapelama i dr. Prepoznat je i u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske kao ozbiljan, stručan i temeljit predlagač projekata, tako da su njegove zamolbe za restauratorskim zahvatima uvijek bile prihvaćene. Ostavio je trajne sakralne vrijednosti u ozaljskom kraju svojom brigom i nesebičnim zalaganjem za njih.

Zaslužan je za prijenos posmrtnih ostataka Slave Raškaj iz Stenjevca u Ozalj, izgradnji Križnog puta od Ozlja do Svetica, kao i u obnovi Matice hrvatske u Ozlju i dr. Župljani su se odužili svom župniku poklonom medalje-reljefa sa likom vlč. Jakovčića, autora akademskog kipara i medaljera Stjepana Divkovića, a grad Ozalj priznanjem za životno djelo. Svečanoj zlatnoj misi prisustvovali su mnogi dužnosnici grada i županije, saborski zastupnici i članovi Zmajskog stola u Karlovcu.

Skromno i samozatajno Zmaj od Novigrada na Dobri je za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti prošle godine, ispod crkve sv. Vida u Ozlju inicirao, vodio i sakupio materijalna sredstva za velebni spomenik-križ od hrvatskog pletera i spomen-ploču s upisanim imenima svih poginulih župljana iz ozaljskog kraja, palim za Domovinu u Prvom i Drugom Svjetskom ratu kao i u Domovinskom ratu. Na spomeniku su uz upisana njihova imena i imena trojice poginulih svećenika iz te župe na trajno sjećanje budućim generacijama.