Zmajsko obiteljsko druženje, Stari grad Ozalj, 2. rujna 2023.

U Starom gradu Ozlju održano je zmajsko obiteljsko druženje 2. rujna 2023. godine. Pozivu Meštra obredničara Zmaja od Mesničkih vrata odazvalo se desetak obitelji s predškolskom i osnovnoškolskom djecom, a bilo je i djedova i baka koji su doveli unuke, kao i onih koji su došli družiti se iako im djeca nisu u toj dobnoj skupini. Kako bilo, za svakog se pronašlo ponešto zanimljivo u nizu aktivnosti koje su organizirane.

Okupljene je uvodno pozdravio domaćin ovog druženja Meštar obredničar, a obratio I’m se je i Veliki meštar, koji je naglasio važnost aktivnosti zmajskog bratstva na tom prekrasnom i čarobnim mjestu – pravom zmajskom gnijezdu na Kupi.

Prije svega, za djecu su naš zmajski priprevnik Tomislav Beronić i njegova kolegica Andreja, pripremili niz aktivnosti i radionica da ponude dječju maštu i interes za baštinu – Frankopana, glagoljicu, Ozalj, te uz mali dodatak heraldike koji je pripremio Meštar obredničar – herold Družbe. Simbolične nagrade u obliku ozaljskog suvenira privjeska za ključeve za uspješno savladavanje zadataka osigurao je zmajski pripravnik Ivica Glöckner.

Sve okupljeni zajedno posjetili su Zavičajni muzej Ozalj koji stanuje u našem Starom gradu, a kroz koji nas je proveo ravnatelj Stjepan Bezjak, koji je priču prilagodio upravo mlađem uzrastu koji je bio s nama. Stariji su nastavili obilazak dvorca po prostorima koji su u tijeku renovacije, kroz koje nas je proveo pročelnik Sekcije gospodarstva Anđelko Vujeva, Zmaj od Dinare.

Kako to priliči cjelodnevnim izletu, upriličena je i skromna okrijepa, koja je naručena iz lokalnog uslužnog obrta iz okolice Ozlja. Važnu operativnu potporu druženju pružio je Družbin domar Starog grada Ozlja Danijel Stanković.

Ovakve prilike idealne su za osnaživanje zmajskih veza ne damo među Zmajskom braćom i sestrama, nego i njihovim obiteljima, što je odvajkada bila tradicija i praksa u Družbi. Stari grad Ozalj idealno je mjesto za takva druženja s još mnogo skrivenih potencijala za razne vrste aktivnosti. Do viđenja u nekoj sljedećoj prilici u Ozlju!